قره قات

قره قات یا قارا قات میوه‌ای جنگلی است که بومی اروپای غربی و شمال کشورهای ایتالیا، اسپانیا، لهستان و پرتغال است. قره قات در جنگل های منطقه ارسباران، مخصوصا جنگلهای اطراف روستای عباس‌آباد، نیز به وفور یافت می شود. ارتفاع بوته قره قات ۱-۱.۵ متر است و گاهی تا به دو متر نیز می‌رسد. شکوفه‌ها، بعلت رنگ زرد مایل به سبز شان تا حدی نامرئی هستند. میوه‌ها در خوشه‌های آویخته پدید می‌آیند. هر خوشه ۳-۱۰ میوه قرمز شفاف با قطر ۸-۱۲ میلیمتر را شامل می شود. هر درختچه ۳-۴ کیلو در سال میوه می دهد. میوه‌ها در اواسط تابستان می رسند.

گیاهان دارویی و خواص آنها

طعم میوه قره قات ترش است. این میوه در کشورهای اروپایی برای درست کردن مرباهای نسبتاً گران قیمت مورد استفاده قرار می‌گیرد. علی‌رغم اینکه کاشت و نگهداری قره قات چندان سخت نیست، این میوه حتی در اروپا نیز کمیاب است. در ایران، خشک شده قره قات در عطاری‌ها یافت میشود.

خواص درمانی

دم کرده قره قات را برای رقیق کردن خون تجویز می‌کنند و اعتقاد بر آن است که خوردن آن از سکته قلبی ممانعت می کند.


موسیر

موسیر گیاهی است شبیه سیر که ریشه اش فقط یک پیاز درشت است. برگهایش باریک و دراز و گلهایش بنفش مایل به قرمزند.

پیاز این گیاه خوراکی است و در ترشی ها و اغذیه بکار می‌رود و بویش از سیر کمتراست. ایتالیایی ها از موسیر خوراکی‌های گوناگونی می‌پزند و وپیازچهٔ آن را در روغن زیتون کنسرو می‌کنند. نام ایتالیایی موسیرLampascioni است.

گیاهان دارویی و خواص آنها

خواص داروئی گیاه موسیر

•    فراورده‌های موسیر در کم کردن قند خون در افراد دیابتی مورد استفاده‌است و هم چنین از خواص گندزدائی آن برای دفع انگل‌ها همراه غذا از آن استفاده می‌شده‌است.

•    برای ضدعفونی کردن آب مورد استفاده دارد.

•    افزایش دفع ادرار

•    التیام دهنده و ترمیم کننده زخم‌ها و تسکین دهنده التهاب طحال و کبد.

•    تاثیر مثبت آن بر دستگاه اعصاب مرکزی، کاهش سردردهای میگرنی، کمک به سیستم قلبی- عروقی

•    کمک به کاهش چربی‌های خون

•    پیشگیری از تصلب شرائین

•    تنظیم فشار خون


اسفرزه

اسفرزه یکی از گیاهان است و در ایران از جمله در بلندی‌های بالای ۲۵۰۰ متر در استان کهگیلویه و بویراحمد می‌روید. در زبان بلوچی به آن برنجاسک می گویند و این گیاه در بلوچستان ایران و پاکستان به وفور رشد می کند که بلوچها تخم این گیاه را جهت رفع اسهال با ماست مخلوط کرده و به خورد بیمار می دهند که بسیار موثر است.

گیاهان دارویی و خواص آنها

این گیاه علفی و یکساله، بدون ساقه یا دارای ساقه‌های کوتاه و برگهای باریک، دراز و نوک تیز با سه رگبرگ سراسری در جهت طول برگ، گلهای کوچک آن به صورت سنبله‌های استوانه‌ای یا تقریباً مدور به طول ۵/۱ تا ۳ سانتی متر در راس دمگل ظاهر می‌شوند و محتوی دانه‌هایی به رنگ قهوه‌ای مایل به زرد هستند. ارتفاع این گیاه به ۱۰ تا ۳۵ سانتی متر می‌رسد. میوه این گیاه پوشینه، شکوفا، دو خانه و محتوی معمولاً یک دانه کوچک، لغزنده و به رنگ قهوه‌ای در هر خانه‌است.

این گیاه به حالت خودرو روی چمن‌های خشک، چراگاه‌ها، مزارع رها شده، علف زارها، کنار راه‌ها و جویبارها و بیابان‌های بایر دیده می‌شود.

گیاهان دارویی و خواص آنها

خواص و کاربرد

•    سفت کننده شکم

•    ضد زخم روده و معده

•    ضد حرارت و عطش

•    ضد اسهال ساده و خونی

•    ضد خونریزی سینه

•    نشاط آور

•    ضد تب و لرز

•آن را در آب بریزید و بگذارید بماند و دائم به جای آب خوردن از آب آن میل کنید، اگر دائم جرعه جرعه نوشیده شود گرفتگی صدا که از گرمی و حرارت باشد را برطرف می‌سازد

•    در کاهش درد و رفع خارش و قطع خونریزی بواسیر نافع است

•آن را با عناب در آب بچسبانید و آب آن را صبح ناشتا بخورید و با آب آن بدن را هم بشویید خارش قسمت های زنانه یا واژینال را برطرف می‌سازد.

• آب دم کرده آن را بنوشید، مدر است و برای سوزاک مفید است.

• ۲۰ گرم در یک لیوان آب جوشانده و ۴ روز تکرار شود دافع سنگ کیسه صفرا است

•اگر اسفرزه را با تخم شربتی و خاکشیر (هر کدام ۱۰۰ گرم) ترکیب کرده و هر روز یک قاشق سوپخوری آن را در ۲ لیوان آب حل کرده مصرف کنیم برای رفع خارش تن و تصفیه خون و بازشدن اشتها مفید است

• هر روز صبح، ظهر و شب هر بار یک قاشق شربت خوری از آن را در یک فنجان آبجوش بریزید بعد با نبات شیرین کرده و بنوشید، اسهال خونی را درمان می‌کند

• از خونریزی زیاد و قاعدگی جلوگیری می کند

• آن را بو دهید و هر روز بخورید. اسهالهای طولانی و مزمن را درمان می‌کند

• لعاب آن را دائم در گلو قرقره کنید و هم جرعه جرعه بخورید، گلودرد را درمان می‌کند و اگر آب آن دردهان نگه دارید برفک و سوختگی و طاول و زخمهای دهان رادرمان می‌کند

• آن را بکوبید، بعد با سرکه خمیر کنید و هر روز صبح و شب روی محل ضماد بگذارید سالک را درمان می‌کند.